Γιατί το τυπικό OPM δεν μπορεί να ελέγξει ένα δίκτυο PON;
Ένας συμβατικός Οπτικός Μετρητής Ισχύος (Optical Power Meter – OPM) δεν είναι κατάλληλος για τη μέτρηση και τον έλεγχο δικτύων Passive Optical Network (PON), καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις λειτουργίας τους. Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:
1. Ανοδική μετάδοση σε Λειτουργία Ριπών (Burst Mode)
Σε ένα δίκτυο PON, η Οπτική Μονάδα Δικτύου (ONU) εκπέμπει το ανοδικό σήμα στα 1310 nm σε πολύ σύντομες ριπές, μόνο όταν λάβει σχετική άδεια από το Optical Line Terminal (OLT). Το σήμα δεν είναι συνεχές, αλλά αποτελείται από ριπές διάρκειας λίγων μόλις μικροδευτερολέπτων.
Ένας συμβατικός Οπτικός Μετρητής Ισχύος διαθέτει σχετικά αργό χρόνο απόκρισης και δεν μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια αυτές τις σύντομες ριπές. Ως αποτέλεσμα, οι ενδείξεις ισχύος που εμφανίζει είναι λανθασμένες, ασταθείς ή ακόμη και μηδενικές.
2. Διαχωρισμός μηκών κύματος (WDM)
Τα δίκτυα PON χρησιμοποιούν την τεχνολογία Πολυπλεξίας Διαίρεσης Μήκους Κύματος (Wavelength Division Multiplexing – WDM), ώστε πολλαπλά μήκη κύματος να μεταδίδονται ταυτόχρονα μέσω της ίδιας οπτικής ίνας.
Τα συνηθέστερα μήκη κύματος είναι:
- 1310 nm – Ανοδική μετάδοση (ONU → OLT)
- 1490 nm – Καθοδική μετάδοση δεδομένων (OLT → ONU)
- 1550 nm – Μετάδοση τηλεοπτικού σήματος (προαιρετικά)
Ένας συμβατικός OPM δεν μπορεί να διαχωρίσει τα διαφορετικά μήκη κύματος και μετρά μόνο τη συνολική οπτική ισχύ, παρέχοντας μία ενιαία ένδειξη που δεν επιτρέπει την αξιόπιστη αξιολόγηση της λειτουργίας του δικτύου.
Αντίθετα, ένας ειδικός PON Optical Power Meter διαθέτει ενσωματωμένα οπτικά φίλτρα, τα οποία διαχωρίζουν και μετρούν ανεξάρτητα την οπτική ισχύ κάθε μήκους κύματος.
3. Μέτρηση χωρίς διακοπή της σύνδεσης (Pass-Through / In-Line)
Η ONU εκπέμπει ανοδικό σήμα μόνο όταν διατηρεί ενεργή σύνδεση με το OLT. Αν συνδεθεί ένας συμβατικός OPM στη γραμμή, η οπτική σύνδεση διακόπτεται, με αποτέλεσμα η ONU να σταματήσει να εκπέμπει και να μην είναι δυνατή η μέτρηση του ανοδικού σήματος.
Οι μετρητές ισχύος PON διαθέτουν δύο οπτικές θύρες (Pass-Through), επιτρέποντας τη σύνδεσή τους εν σειρά (In-Line) χωρίς να διακόπτεται η επικοινωνία μεταξύ OLT και ONU. Έτσι μπορούν να μετρούν ταυτόχρονα την οπτική ισχύ όλων των μηκών κύματος ενώ το δίκτυο παραμένει σε κανονική λειτουργία.
Συμπέρασμα
Ένας συμβατικός Οπτικός Μετρητής Ισχύος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αξιόπιστες μετρήσεις σε δίκτυα PON, επειδή:
- δεν μπορεί να μετρήσει τα ανοδικά σήματα που εκπέμπονται σε λειτουργία ριπών,
- δεν μπορεί να διαχωρίσει τα διαφορετικά μήκη κύματος που μεταδίδονται ταυτόχρονα στην ίδια οπτική ίνα,
- διακόπτει την οπτική σύνδεση μεταξύ OLT και ONU κατά τη διάρκεια της μέτρησης.
Για τον λόγο αυτό, η χρήση ενός ειδικού PON Optical Power Meter, όπως το Novker NK307, είναι απαραίτητη για την ακριβή εγκατάσταση, τη συντήρηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων σε δίκτυα PON.
